Zoals u waarschijnlijk gemerkt heeft zijn de energieprijzen wereldwijd erg hoog. Dit komt mede door de oorlog in Oekraïne en de leveringstekorten. Het kabinet compenseert deze hoge prijzen éénmalig door een korting op de energiebelasting in te voeren in 2022.

Belastingen op de Energiekosten
Uw energiekosten bestaat voor het grootste gedeelte uit energiebelasting. Dit zijn heffingen, zoals de energiebelasting (EB) en Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie (ODE) die u moet betalen per verbruikte kilowattuur (kWh) stroom en per kubieke meter (m³) gas. Daarnaast betaalt u 21% btw over alle leveringskosten, netbeheerkosten én over de voornoemde overheidsheffingen. Deze belasting wordt door u betaald aan ons, ReDo. Dit bedrag dragen wij af aan de overheid.

Btw op de energie
Naast bovenstaande heffingen wordt er ook btw op energie betaald die je over je totale energierekening moet te betalen. Je betaalt dus ook btw over de overheidsheffingen, zoals Opslag Duurzame Energie (ODE). Op een afrekening vind je altijd de tarieven inclusief btw. De hoogte van de btw wordt door de overheid vastgesteld en kan tijdens je energiecontract wijzigen. Deze btw op energie wordt tussen 1 juli 2022 en 31 december 2022 tijdelijk verlaagd van 21% naar 9%. Het verlagen van de btw op energie is een van de maatregelen die de overheid treft om mensen tegemoet te komen voor de stijgende energieprijzen en de aanhoudende inflatie.

Tijdelijke verlaging energiebelasting btw
Het kabinet compenseert de energiekosten door het belasting tarief van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 te verlagen van 21% naar 9%. Het verlaagde belasting tarief is van toepassing op aardgas, elektriciteit, stadsverwarming, warmtelevering maar ook op onderdelen die te maken hebben met de levering van energie zoals netbeheerkosten, administratiekosten en teruglevering.

Op welke onderdelen van de energie geldt de tijdelijke verlaagde btw van 9%
Het lagere btw-tarief geldt voor alle onderdelen op de energierekening die te maken hebben met de levering van energie. Bijvoorbeeld ook administratie- en netbeheerkosten. Onderdelen die niet te maken hebben met de levering van energie, vallen niet onder het lagere btw-tarief.

Automatisch doorgevoerd op uw nota
Omdat u de energiebelastingen middels de energierekening aan ons betaald, zullen wij deze korting aan u doorberekenen. Wij verwerken de verlaagde btw automatisch in je termijn-, jaar- en eindnota’s, die u van 1 juli 2022 t/m 31 december 2022 zult ontvangen. Hierdoor is het mogelijk dat de maandelijkse voorschotten dus lager zijn dan eerder dit jaar (januari tot juni). Dit komt omdat de korting op de energiebelasting aan u is doorberekend. Wat het effect van deze korting voor u betekent hangt af van uw energieverbruik.

Zichtbaar op jaarafrekening
Je ziet de kosten gesplitst per btw-tarief. Van 1 januari 2022 tot 1 juli 2022 geldt het normale btw-tarief van 21% op energie. Op je jaarrekening over deze periode zie je dit btw-tarief terug. Over de periode van 1 juli 2022 t/m 1 december 2022 brengen we het lagere btw-tarief van 9% in rekening. Het maakt daarbij niet uit of je een slimme meter hebt of niet.

Voor meer informatie over de energiebelasting verlaging kunt u terecht op de volgende websites van de overheid:

Energiebelasting | Milieubelastingen | Rijksoverheid.nl

Vragen en antwoorden over hoge energieprijzen | Koopkracht | Rijksoverheid.nl

Laatse nieuwsberichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Dit is een verplicht veld
Dit is een verplicht veld
Geef een geldig e-mailadres op.
Accepteer de voorwaarden om door te gaan